En els equipaments esportius s’inutilitzarà el 50% de les dutxes, s’instal·laran brides per reduir temps de consum o es baixarà la pressió, segons es permeti en cada instal·lació

 

Es mantindran obertes nou fonts, distribuïdes arreu del municipi, per garantir l’accés a l’aigua en casos de vulnerabilitat, com preveu el decret de la Generalitat

_____________________________________________________________________________

L’Ajuntament de Salt ha acordat aplicar tot un seguit de mesures extraordinàries coincidint amb l’entrada en vigor avui de la fase d’emergència del pla de sequera aprovat pel Govern de la Generalitat, en què el municipi hi està inclòs. Pel que fa a les instal·lacions esportives de Salt s’executaran diverses mesures que han de permetre estalviar aigua. Així, es preveu inutilitzar 50% de les dutxes dels vestidors, reduir la pressió o instal·lar brides que redueixin el temps de consum d’aigua, mesures que s’aplicaran segons el cas de cada instal·lació esportiva.

Una altra de les decisions municipals, és mantenir obertes nou fonts del municipi, distribuïdes de manera equilibrada pels diversos barris i sectors de la vila amb l’objectiu de garantir l’accés a l’aigua potable per qüestions de vulnerabilitat, tal i com recull el decret de sequera. Les fonts que es mantindran obertes seran les de la plaça Llibertat, carrer Sant Antoni, plaça Catalunya, plaça dels Colors, plaça Verdaguer, carrer del Greco, font del sector de la Massana al carrer Roca Delpech, la font del sector esportiu de lliure accés de l’Era de Cal Cigarro i una de les fonts de la zona esportiva. Encara en l’àmbit esportiu, i com indica el decret de sequera, es deixarà de regar els camps de futbol municipals.

Pel que fa l’ús d’aigua a la via pública, només s’utilitzarà el reg per garantir la supervivència de l’arbrat, com els 44 arbres que en les darreres setmanes s’han plantat i per a ala neteja dels contenidors en els casos que sigui necessari i sempre per raons motivades de salut pública.

A nivell municipal, ja es va iniciar fa unes setmanes un control de consum d’equipaments per detectar qualsevol anomalia en la despesa d’aigua que permeti corregir-ho amb rapidesa, si es donés al cas. També s’apliquen millores en els sistemes de doble càrrega de vàters i altres elements que en limitin el consum d’aigua, conscients que cada gota compta. En aquesta línia, es farà un control de dades de consum del cadascun dels titulars del municipi per poder detectar consums excessius, als quals se’ls enviarà una carta d’avís perquè redueixin el consum. Cal tenir en compte que seguint les directrius de l’ACA, el pla de sequera municipal, que ara es troba aprovat inicialment, incorporarà un règim sancionador per als titulars que facin un consum excessiu d’aigua, on s’hi preveuen sancions des dels 125 euros en els casos lleus, però que poden arribar fins als 3.000 en els casos mes greus. El ple municipal d’aquest mes de febrer està previst que es porti a debat el nou pla de sequera amb les modificacions adients a la situació actual i es contempla que l’alcalde de Salt emeti un ban municipal detallant totes aquestes mesures, així com consells a la ciutadania per seguir estalviant aigua.

A banda de totes aquestes mesures, el consistori iniciarà una campanya de sensibilització amb cartells en equipaments municipals, en especial els esportius, per donar a conèixer la gravetat de la situació d’escassetat d’aigua que afecta a tots els municipis del sistema Ter-Llobregat, així com missatges de sensibilització des de les xarxes socials del consistori, amb consells d’estalvi d’aigua en el dia a dia de cada llar.

L’objectiu de totes aquestes mesures és mantenir-se per sota dels 200 litres per habitant i dia que es marca de topall en la fase 1 del pla d’emergència per sequera del Govern de la Generalitat. Cal pensar que si la situació d’extrema sequera que viu el país no es resol en els propers mesos, s’hauran d’aplicar més mesures restrictives i es limitarà encara més el consum permès per cada habitant i dia.