El desenvolupament del sector sud és un dels reptes cabdals del mandat, però també es vol fer arribar la Girocleta a Salt, fer un carril bici a l’eix nord-sud o impulsar un Pacte de Ciutat en educació, entre les mesures previstes

 

En aquest mandat el govern preveu invertir uns sis milions d’euros. En destaca, mig milió d’euros per un centre cívic, 1,2 milions per la nova pista polivalent del Pla o 255.000 per ampliar el cementiri _____________________________________________________________________________

El govern de Salt, que integren els grups d’ERC i Junts, han presentat aquest migdia el Pla d’Acció Municipal (PAM) per al mandat 2023-2027 on s’hi preveuen executar més d’un centenar d’accions i es divideix en quatre eixos estratètgics. Es tracta d’un document que serveix com a full de ruta i on es marquen les prioritats per al govern municipal per als propers anys dels eixos estratègics; entorn natural i sostenibilitat, cultura i coneixement, Salt per a les persones i progrés econòmic i creixement. L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, considera que “la mirada polièdrica que plasma el PAM mostra que aquest govern té mirada llarga amb aquests projectes de futur, però no oblidem el dia a dia i l’avui del nostre municipi perquè sigui millor el nostre futur. Per això, tenim diversos projectes estratègics que en el món de la cultura, però també en educació, joventut, sense oblidar polítiques estratègiques per nosaltres com són les d’habitatge o les d’ocupació i formació.”

El desenvolupament del sector sud, on està previst que s’hi construeixi, el Campus de Salut és un dels reptes cabdals que assumirà el govern municipal per permetre tot el desenvolupament urbanístic que preveu el sector. El proper pas, segons s’ha indicat, serà l’aprovació de l’avanç del pla parcial del sector, imprescindible perquè la Generalitat també pugui avançar en paral·lel altres processos. En matèria de mobilitat, el tinent d’alcalde de Territori, Àlex Barceló, també ha posat sobre la taula la importància que suposarà la implantació del BRCAT per millorar les freqüències i la velocitat comercial de les línies interurbanes i el carril bici que hi va aparellat. Mentre que a nivell municipal ha destacat la voluntat de crear un carril bici a l’eix nord-sud del municipi per facilitar aquest mode de transport no contaminant. També hi ha el compromís municipal de fer arribar la Girocleta fins al municipi, dins d’un projecte d’àrea urbana que s’està treballant.

Barceló també ha subratllat que la conjuntura actual de sequera farà que la gestió de la greu situació de manca de recursos hídrics al sistema Ter-Llobregat també obligarà a anar prenent mesures, com ja es van anunciar la setmana passada. Des del govern i en el marc del canvi climàtic, preveu dissenyar i elaborar una xarxa de refugis climàtics que permetin als ciutadans tenir-los de referència, en els moments de més calor o de més fred. L’habitatge segueix sent una actuació prioritària del govern i per això es marca com objectiu duplicar els contractes de lloguer dels pisos de propietat municipal al llarg de tot el mandat.

Per part del grup municipal de Junts, el regidor d’Educació i Joventut, Adrià Martín, ha anunciat la intenció de tancar i aplicar un Pacte de Ciutat per afavorir l’equitat escolar, revertir la segregació i millorar la qualitat educativa, que preveu implementar fins a 46 mesures. Dins d’aquest àmbit, està previst ubicar a un nou lloc l’Oficina Municipal d’Educació per oferir una millor atenció i facilitar l’accés a la família. Encara en l’àmbit de les persones, el PAM preveu posar en marxa durant aquest mateix any 2024 un centre de salut joves emocional, que té prevista una inversió de 70.000 euros. I des de joventut, ja s’està acabant d’elaborar el nou pla de joventut que preveu fins a 37 actuacions noves, més enllà de les que seguiran de plans anteriors.

Des de l’àmbit cultural i econòmic, el tinent d’alcalde, Toni Vidal, ha posat en relleu la voluntat que aquest mandat serveixi per consolidar el projecte del Centre d’Arts Escèniques-El Canal potenciant les coproduccions, com les 14 previstes per aquest any i fomentant les residències nacionals i internacionals amb els allotjaments que s’han d’habilitar a l’antiga casa de l’artista Marta Font. Encara en cultura, Vidal també ha subratllat el compromís per buscar finançament que permeti acabar l’edifici de la Coma Cros, en concret, els 1.800 metres quadrats que encara queden per definir i recuperar. A nivell econòmic, Vidal ha destacat la feina feta per l’EMO i l’aposta clara per seguir en les polítiques d’ocupació fetes fins ara, però també intentar avançar-nos amb la formació de branques professionals que amb el desenvolupament del sector sud tindran molta sortida. Igualment, ha subratllat l’aposta com a consistori per al Viver d’Empreses i l’aposta per la emprenedoria, així com iniciatives d’economia social i solidària que queden recollides en els plans estratègics que s’estan elaborant.

Inversions de més de 6 milions

El Pla d’Actuació Municipal (PAM) incorpora tot un seguit d’inversions per fer realitat el model de poble que planteja el govern municipal i també amb l’acord d’estabilitat amb IpS-CUP a l’inici del mandat. En concret, es contempla una inversió superior als 6 milions d’euros des d’ara i fins al 2027. Algunes de les inversions més importants són els 1,2 milions per a l’execució de la nova pista poliesportiva del Pla, així com 500.000 euros per a la creació d’un centre cívic encara per definir-ne la ubicació final, l’execució de les Guixeres amb un cost previst de 600.000 euros, l’ampliació del cementiri que suposarà una inversió de 255.000 euros o els 200.000 que es preveu destinar al nou carril bici de l’eix nord-sud.

A banda, el PAM ja integra tot un seguit d’inversions per garantir el dia a dia del municipi, com són els 1,1 milions que s’invertiran en via pública fins al 2027, ja sigui per refer asfalts, rehabilitar voreres o canviar enllumenat amb tecnologia més eficient. En l’àmbit escolar es preveuen 240.000 euros en millores a escoles o 540.000 en noves tecnologies, informàtica i ciberseguretat.