• El Canal compta amb un pressupost de 950.000 euros per al 2024, una xifra que el situa com un equipament de primer nivell a Catalunya i que significa un increment del 250% respecte al 2021. La dotació dels tres darrers anys ascendeix a 2,6 milions d’euros.
  • En dos anys, l’equipament ha donat suport a 23 coproduccions a les que ha aportat gairebé 350.000 euros. Algunes d’aquestes propostes ja s’han pogut veure a festivals i teatres nacionals i internacionals com FiraTàrrega, Temporada Alta, Teatre Lliure i TNC.
  • En el període 2022-2024, un total de 83 companyies hauran realitzat residències tècniques o artístiques breus, fent ús dels recursos tècnic i humans de l’equipament.
  • Al voltant de 18.000 persones s’han acostat a les activitats, accions i espectacles que El Canal ha organitzat i acollit en els darrers tres anys, aconseguint així fer les arts escèniques accessibles per a la comunitat.
  • El Canal impulsa la construcció d’un habitatge per a artistes residents i un nou centre de creació en la disciplina del circ a Salt.
  • El Canal i l’Ajuntament de Salt se sumen a un projecte europeu de la disciplina de circ que es presentarà d’aquí pocs dies al municipi saltenc.

Ara fa un any el Centre de Creació d’Arts Escèniques – El Canal presentava el nou pla de gestió que ha de marcar el full de ruta fins al 2025 d’aquest espai situat al municipi de Salt. Un nou rumb per a convertir-se en un centre referent en la creació i la producció de les arts vives a Catalunya, amb una mirada especial a l’escena artística més local. Un any després, l’equipament s’ha consolidat com un dels centres creatius de referència a Catalunya i com un nou epicentre de la creació d’arts vives a les comarques gironines. La demarcació viu un moment d’efervescència i el paper d’El Canal està ajudant a l’expansió d’aquesta escena gironina.

El pressupost d’El Canal per l’exercici 2024 és de 950.000 euros, una xifra elevada en el context dels centres de creació i que el situa com un equipament artístic de primer nivell a Catalunya.

Aquesta xifra suposa un increment del 250% respecte al pressupost de 2021. I, si al pressupost previst per a 2024 sumem els pressupostos executats en els exercicis 2022 i 2023, la dotació ascendeix fins a l’entorn dels 2.600.000 euros.

L’assoliment d’aquest pressupost és fruit de l’aposta clara de l’Ajuntament de Salt i de l’establiment de complicitats amb altres administracions com la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Girona.

Un model de gestió singular

Una de les singularitats del centre és la fluïdesa del seu funcionament. A diferència d’altres centres i administracions que també donen suport a la creació, El Canal no treballa a través de subvencions, estalviant així als artistes i professionals la gran càrrega de tràmits burocràtics i control administratiu que sovint desvia el focus d’allò central: la creació. El centre de Salt treballa a través de llicències d’ús de l’equipament per a residències tècniques o artístiques, en el cas del Programa Espais de Creació, o a través de contractes privats, en el cas del Programa Companyies Residents. Tots dos programes són de concurrència pública per assegurar-ne la igualtat d’oportunitats. Per la seva banda, el Programa Suport a la Producció s’estableix a partir de criteris artístics, a raó d’oportunitat i entesa amb altres centres de creació, festivals o mercats estratègics nacionals i internacionals en el marc dels objectius d’El Canal.

Un nou epicentre de la creació d’arts vives, amb 83 residències en dos anys

En els últims dos anys, El Canal ha donat suport a la producció i a la creació de les arts escèniques a través de diferents programes. Del 2022 al 2024, El Canal haurà participat en 23 coproduccions, a les que ha aportat un pressupost total de 343.855 euros, amb una mitjana 15.000 euros per projecte, un tret diferencial del centre, que aposta per coproduir menys projectes per afavorir una major professionalització.

Després que durant l’exercici 2022 – 2023 El Canal fes un total de 9 coproduccions, en aquest 2024 el centre presenta la resolució de dos programes: el Programa de Suport a la Coproducció i el Programa de Companyies Residents, fet que significarà un total de 14 noves coproduccions per aquest nou exercici 2023 – 2024.

D’aquestes coproduccions, un 66% són projectes de companyies de comarques gironines i el 34% restant són de companyies catalanes, la majoria de les quals tenen alguna vinculació amb el territori gironí.

D’aquestes 14 coproduccions de l’exercici 2023 – 2024, 6 projectes formen part del Programa de Suport a la Producció. Les propostes són variades pel que fa a disciplines, ja que hi trobem des de música amb Momi Maiga, músic ja consolidat de l’escena catalana, fins a la dansa, amb la companyia de dansa inclusiva d’Eva Durban. També s’hi suma la disciplina del circ amb el projecte Ça Turne de PSM Collective i amb Manel Rosés, artista de circ, i el seu espectacle Akri. Per altra banda, també hi trobarem formacions ja consolidades, com la companyia Cor de Teatre, amb 25 anys de recorregut, així com artistes més novells, com la companyia Malsai Produccions i el seu espectacle Calla, Judit, calla.

Les 8 companyies restants han estat seleccionades entre els 78 projectes que es van presentar a la convocatòria del Programa de Companyies Residents, dirigit a artistes i col·lectius d’àmbit local, nacional i internacional amb projectes en fase de producció. Entre ells, hi trobem companyies consolidades com Cabosanroque amb el seu projecte El castor que ploravaSocietat Doctor Alonso amb Hospital de campo o Monte Isla amb el projecte Un cos sense talent. També hi trobem projectes del món del circ com QOROQ, de Kolektive Lapso Circk, i del moviment i la música com Prosopopeia, de La Bella Otero. Finalment, també entren en aquest programa la companyia Chez l’Amour amb Un xai ha creuat el desertKEBO (mapa de la pell d’un cos), de la companyia Vero Cendoya, i Teatre de l’Aurora amb Sí sí sí.

A finals del 2024 s’hauran realitzat 83 residències tècniques o artístiques a El Canal. D’aquestes, 61 dins el Programa Espais de Creació, un programa que ofereix a les companyies estades breus pensades per a usos concrets (trobades inicials, residències tècniques o residències per dur a terme adaptacions de peces ja estrenades, entre altres). Aquest programa no està dotat amb una participació econòmica, però sí que ofereix suport logístic i d’espai, així com un acompanyament tècnic.

Les companyies que participen en els diferents programes del centre utilitzen els espais del centre i tot el seu equipament i material tècnic (llum, so, vídeo, estructures, etc.), i també compten amb el suport del personal tècnic especialitzat i de l’acompanyament en el posicionament dels projectes.

Un espai en creixement, obert a la comunitat i al col·lectiu professional

A més d’aquests programes, des del 2021 al 2023, l’equipament també ha portat a terme 45 accions de suport a la formació, treballant de manera col·laborativa amb entitats com l’Associació Gironina de Teatre, l’Escola Universitària ERAM, l’Escola Tècnica de l’Espectacle Casa de la Música (ETECAM), l’Aula Tradi de Salt o l’Escola de Música Moderna de Girona, entre d’altres. Per altra banda, amb l’objectiu de fomentar la creació de públics i afavorir l’accés de la comunitat a les arts escèniques, el centre ha acollit 78 activitats i representacions obertes al públic. En total, aquestes accions i activitats sumen al voltant de 18.000 participants.

Les activitats obertes al públic han format part de la nova programació del centre. Sota el nom ‘Obert en Canal’, l’equipament ha donat forma a aquesta programació on les companyies que resideixen a El Canal obren els seus processos de creació a la comunitat de Salt i de Girona, així com a altres professionals interessats. L’objectiu d’aquesta programació, gratuïta i que ha tingut una molt bona acollida, és acostar la creació artística de les arts escèniques al públic des d’una nova perspectiva.

Pel que fa a la comunitat professional, un dels eixos de treball d’El Canal és la dramatúrgia. Per aquest motiu, aquest passat 2023 es va organitzar la segona edició de les Jornades de Dramatúrgia, unes trobades professionals amb l’objectiu de compartir preguntes, idees, visions i dubtes per analitzar la dramatúrgia recent, repensar la dramatúrgia del present i imaginar la dramatúrgia del futur. Les jornades van tenir lloc durant dos dimarts de novembre i van girar al voltant del teatre polític del futur i de les condicions de l’ofici de la dramatúrgia.

En els darrers exercicis també s’han fet inversions que han permès una millora en els equips tècnics de llum, so i vídeo, l’adequació de l’espai de treball de la Sala Kropotkin, la construcció d’una Sala d’Assaig i la construcció d’un espai Office per a artistes i treballadors de l’equipament.

Amb aquestes accions, El Canal es posiciona com a centre de creació de qualitat, que busca enriquir l’oferta formativa ja present a Salt i Girona, que vol oferir a la comunitat saltenca i gironina una nova via d’entrada a les arts escèniques i, alhora, com un nou punt de referència per al col·lectiu professional de les arts vives.

Actuacions en marxa

La voluntat de l’equipament és continuar treballant donant suport a la creació artística en el camp de les arts escèniques a partir de 5 eixos: la producció i suport a la producció, el suport a la creació, la formació, la creació de públics i el suport a la distribució. L’objectiu és mantenir-se com un centre clau de l’ecosistema d’equipaments i iniciatives del sector de les arts escèniques a Girona i a Catalunya, i que tingui també presència internacional.

Amb aquesta voluntat, El Canal té diverses actuacions en procés.

Per una banda, la creació d’un allotjament per a artistes residents: l’Ajuntament de Salt rehabilitarà una casa llegada per l’artista Marta Font com a allotjament per als artistes que facin residències al Centre de Creació d’Arts Escèniques. Aquest any, s’intervindrà en la segona planta per fer-hi un habitatge de 132 metres quadrats que permetrà estades simultànies d’una desena d’artistes que estiguin en residència de creació a El Canal. Aquest projecte convertirà a El Canal en un dels pocs centres de creació de Catalunya que ofereixen aquests serveis i que permeten fer residències 360 graus. Farà que les estades dels artistes siguin més completes, afavorirà la convivència entre artistes diversos, i facilitarà que el talent nacional i internacional porti a terme residències i es vinculi més amb el territori de Salt, Girona i les comarques gironines.

Per altra banda, també es treballa per disposar d’un espai de creació per a la disciplina del circ en el context de la Factoria Cultural de la Coma Cros. El Canal, juntament amb el Col·lectiu de Professionals de Circ de Girona i l’Ateneu Popular de Salt, han impulsat l’Escola de Circ La Guixera. L’objectiu és acostar aquesta disciplina escènica a la comunitat. Es va posar en funcionament el curs 2022/23 i té un volum d’inscripcions d’uns 110 participants en els 8 tallers de diverses tècniques que es realitzen. Per donar continuïtat a l’Escola i fomentar la creació de projectes artístics de circ, es preveu habilitar els espais de les Naus Guixeres que gestiona El Canal.

Aliances locals i internacionals

A més de l’activitat pròpia, el centre col·labora amb el Festival Temporada Alta i el Festival Z. El Canal també treballa amb altres centres de creació catalans com El Graner, L’Estruch, Roca Umbert Fàbrica de les Arts, la Central del Circ i la Nau Ivanov, així com festivals estratègics com FiraTàrrega, Trapezi Reus, Mostra Igualada i Fira Mediterrània, i centres de creació de territoris de parla catalana com Teatre Principal, C.IN.E., Espai El Tub (Illes Balears) i Escena Nacional Andorrana (Andorra). També cedeix espais per a les activitats i accions escèniques de centres educatius del territori (escoles, instituts, universitat, escoles de música i dansa).

En el terreny internacional, El Canal ha entrat a formar part recentment dels impulsors del projecte “EKO – Pirineus de Circ”, que ha rebut finançament del programa europeu Interreg VI – A Espanya-França-Andorra (POCTEFA). Hi participen diversos equipaments escènics i creatius de les regions del Pirineu i compta amb 14 socis directes dels territoris de Catalunya, Aragó, País Basc, Occitània i Nova Aquitana, i amb una proposta d’activitats a realitzar en tres anys. Els socis catalans del projecte són: El Canal de Salt, la Xarxa Transversal i La Central del Circ (APCC), mentre que el centre de creació francès La Grainerie és el soci líder del projecte. Aquest projecte es presentarà en una roda de premsa el proper 6 de març al mateix municipi de Salt amb la resta de socis del programa.