Es demana que les veïnes saltenques portin els objectes que simbolitzin la feina feta per elles o les seves familiars i fer aflorar així els treballs remunerats o no que molt sovint han assumit

 

Al matí es farà lectura del manifest institucional al passeig Ciutat de Girona i a la tarda es farà una aturada, lectura del poema ‘8 de març’, xocolatada i música a la plaça Llibertat

_____________________________________________________________________________

L’Ajuntament de Salt i el Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD) Salt-Gironès,  conjuntament amb la Taula Tècnica de Dones de Salt i de la Comissió del 8M, han preparat per al proper dia 8 de març, Dia Internacional de les Dones, una acció reivindicativa que porta per títol “Les (f)eines de les dones” i que té per objectiu fer aflorar els treballs i tasques que habitualment han acabat assumint les dones i que molt sovint han quedat amagats o ocults. Per això, la vintena d’entitats que hi ha al darrera de l’organització fan una crida perquè totes les nenes, noies i dones de Salt participin en aquesta iniciativa portant eines que  simbolitzin la feina feta per elles mateixes, algunes de les seves familiars o veïnes. L’acció pretén homenatjar a les dones, en especial, les de més edat, un col·lectiu sovint oblidat quan es parla del treball i les ocupacions, però que ha estat essencial en el desenvolupament industrial i econòmic dels darrers segles, també al municipi de Salt, i que massa sovint s’ha visibilitat poc la seva petja a l’imaginari col·lectiu.

Totes les que vulguin aportar algun objecte representatiu de la seva feina, ja sigui remunerada o no remunerada, podran fer-ho entre 10 i 12h al passeig Ciutat de Girona i s’exposaran allà i es podrà posar el nom de la persona de l’objecte en una cartolina. Durant el matí també està previst que les escoles del municipi s’acostin fins aquest punt per aportar objectes de les mares, germanes, àvies de les seves famílies, ja que s’ha treballat als centres educatius aquestes darreres setmanes. L’acció es replicarà a la tarda a plaça Llibertat, a partir de les 16.30h, i al finalitzar la jornada tothom podrà tornar-se endur l’objecte o instrument que hagi aportat. La iniciativa també es porta a terme en altres municipis de la comarca del Gironès.

Amb posterioritat, a les 17.30 hores, s’ha previst una aturada en reconeixement al treball de les dones i es preveu que en aquest moment una veïna de Salt faci lectura del poema “8 de març” de Maria Mercè Marçal. Aquest acte donarà pas a una xocolatada popular, a càrrec de la Pastisseria Margenat i amb la col·laboració de les Cuineres de Salt. La jornada del 8M s’acabarà amb una actuació musical a càrrec de Genni Knows i Gaspar Corts, tot a la plaça Llibertat de Salt. 

Manifest institucional

A les 11 del matí, al passeig Ciutat de Girona, està previst que es llegeixi la declaració institucional que anirà a càrrec de la primera tinenta d’alcaldia d’Acció Social i Ciutadania, Fanny Carabellido, que posa en relleu que “les reivindicacions d’aquest dia són les de cada dia i la nostra lluita és constant perquè, malgrat tot, existeix encara el perill de retrocedir en els drets que tant ens ha costat d’assolir. Lluitem per eliminar estereotips contra la discriminació laboral i salarial, contra la violència masclista, però sobretot per construir un canvi de paradigma amb la mirada posada en la plena igualtat d’oportunitats entre dones i homes. Des del món local hem ser motor per a construir aquesta igualtat efectiva entre homes i dones i posar l’educació al centre de l’agenda política.”

“Un any més el 8M ha de ser de reivindicació per a totes les dones. Una jornada cada cop més reivindicativa per denunciar totes les desigualtats i bretxes salarials, laborals i de reconeixements que encara existeixen per una qüestió de gènere”, afegeix Carabellido, que també fa una crida a totes les saltenques a participar en aquestes activitats programades al municipi al voltant del 8M. Des de l’Ajuntament de Salt i el SIAD Salt-Gironès agraeixen la feina feta per la Taula Tècnica de Dones de Salt i de la Comissió del 8M que amb la participació d’una vintena d’institucions i entitats han estat les encarregades de programar els actes per aquest 8 de març.

Conversa de dones referents a l’àmbit creativo-cultural

En el marc del Dia Internacional de les Dones, des d’El Viver de Salt han preparat la sessió “Converses a la Coma Cros: Dones referents del sector creativo-cultural” on es parlarà sobre l’aportació de les dones en el sector creatiu-cultural i la igualtat de drets. L’acte es farà demà dimecres, dia 6 de març, a partir de les 12 del migdia, a la plaça 1 d’Octubre, davant de la Biblioteca Iu Bohigas. Es comptarà amb la participació de Yasmina Koubghi, referent cultural i empresària de la vila de Salt,  Íngrid Guardiola, directora del Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona,  Assum Guardiola, escriptora i formadora de tallers d’escriptura creativa, Sílvia Castelló, fundadora de Qstura i directoral del Grau de Moda de l’ERAM. Un acte que dinamitzarà La Noia del Monyo, col·lectiu artístic que utilitza l’art com a eina de transformació social.

Curs de defensa personal

 Des de la Policia Local de Salt també se sumen als actes al voltant de la data del 8M i per al proper dissabte, dia 9 de març, s’ha programat un curs de defensa personal només per a dones. El curs es realitzarà al gimnàs de l’escola Gegant del Rec entre les 10 i les 12 del matí i és totalment gratuït. Les places són limitades i tothom que hi vulgui participar s’ha d’apuntar al correu administraciopolicia@salt.cat, per fer la reserva de plaça. Ja hi ha prop d’una quarantena de persones apuntades a l’activitat.

Lavabos inclusius i punts lila

Les activitats organitzades al voltant del 8M mantenen les polítiques estratègiques que des del consistori es tiren endavant en pro de la igualtat. Des de l’Ajuntament s’han tipificat alguns serveis inclusius a la mateixa seu consistorial, així com a la seu municipal de serveis socials. S’ha seguit així la iniciativa feta des de la Xarxa de Servei d’Atenció Integral LGBTI+, conjuntament amb el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, que han impulsat la campanya “Esport i drets de les persones LGTBI+” a instal·lacions esportives d’arreu del país i Salt s’hi ha sumat. Això ha propiciat posar serveis inclusius a les dependències esportives municipals. La instal·lació dels cartells de serveis inclusius als equipaments esportius es va fer coincidint amb el dia contra la LGBTIfòbia en l’esport, el 19 de febrer. L’objectiu és que tothom es dirigeixi al servei on se senti més còmode, evitant així discriminar les persones que no se sentin representades per les etiquetes “home” o “dona” (persones no binàries) o les persones trans que estiguin en qualsevol fase d’un procés de trànsit i no vulguin anar als lavabos binaris.

En paral·lel, el consistori reforça en les activitats més multitudinàries la instal·lació dels punts liles per garantir que qualsevol persona s’hi pugui dirigir si ha patit alguna agressió sexual o situació que vulgui posar de manifest. Així s’ha fet ja en diverses activitats de la festa major o del carnestoltes de l’Ateneu.