Veus històriques de l’emissora municipal han fet un programa especial de 12 hores a Ràdio Salt per fer “el pregó més llarg de la història” que s’ha tancat amb la connexió al balcó de l’Ajuntament i obrir els actes festius
Les sardanes a l’escola la Farga, una exhibició del Salt Gimnàstic Club, la cercavila del pregó i un espectacle teatral han precedit el pregó, que ha anat seguit del correfoc de Joves Promeses
_____________________________________________________________________________
Sis veus històriques de Ràdio Salt han donat aquest vespre el tret de sortida a la Festa Major de Salt 2024. Un pregó especial ja que ha format part d’un programa de dotze hores que exprofessionals de l’emissora municipal ha realitat des de les deu del matí i fins a la finalització de l’acte al balcó de l’Ajuntament de Salt, amb programes en directe o recuperant programes històrics de l’emissora.
El pregó ha començat quan des dels estudis de Ràdio Salt han donat pas cap al balcó consistorial on el periodista Papi Guardiola ha fet d’enviat especial, ha realitzat una pinzellada al municipi i ha conduït el pregó per anar donant pas a les diverses persones que han anat explicant la història de l’emissora des de la seva experiència. Després de la intervenció de l’alcalde, els primers a parlar han estat Emili Gispert i Manel Mesquita, els primers i joves directors de Ràdio Salt, que han explicat com es va gestar la idea de crear la ràdio municipal saltenca just recuperada la independència de Salt a l’any 83 amb l’aleshores alcalde, Salvador Sunyer, i el primer tinent d’alcalde, Xavier Corominas. Un anhel que va veure la llum el 3 de març del 1984 i on les ganes i la joventut de tots els participants van permetre l’inici de Ràdio Salt. Mesquita i Gispert han reinvidicat l’esperit de llibertat que sempre ha acompanyat la ràdio, aplaudint la recent la llibertat del periodista Julian Assange i reclamant-la pel periodista basc Pablo González Yagüe, empresonat a Polònia, i la del cantant-raper Pablo Hasél, empresonat a Espanya, així com un record pels periodistes morts fent la seva feina.
La veu és sovint el que recorden els ciutadans dels programes de ràdio, però aquestes veus mai les sentiríem sense els tècnics que ho fan possible, per això, el segon agafar la paraula ha estat Josep Plazas ‘Lites’, reconegut tècnic de llarga trajectòria a diversos mitjans que també va ser a l’inici de Ràdio Salt durant els primers dos anys, com ha recordat amb un primer programa de novetats musicals que feien amb Josep Maria Corominas. ‘Lites’ ha repassat “els pocs mitjans i totes les ganes i la trempera” que tenien en aquells principis per fer possible allò que somiaven. Ha explicat tota l’evolució tecnològica de la darrera dècada i ha desvelat que “amb en Coro ens vam inventar les carpes d’estiu amb un programa l’any 1985 des de la piscina que l’ambientàvem amb música i vam ser precursors amb el que va venir després”.
I des de la vessant més tècnica s’ha passat cap al programa més antic de Ràdio Salt. Mercè Planas, conductora del programa ‘El Temps de Sardanes’ des de fa 38 anys, ha recordat que el programa ja va sonar durant les setmanes de prova abans de l’inici oficial de les emissions amb les veus d’en Josep Pons, de l’Estanc, que va ser el primer President de Salt Sardanista i en Jaume Plana. L’encara presentadora del programa de sardanes de Ràdio Salt ha explicat com va aterrar a l’emissora i les mil i una històries que ha viscut, patit i gaudit, però ha volgut ressaltar que “aquesta és la part més bonica de la ràdio: que és un mitjà de proximitat i que amb els anys es crea una amistat molt profunda amb els companys i amb els oients i això crea addicció”.
El darrer a parlar en el pregó ha estat Josep Maria Pladeveya, una altra de les veus històriques, que ha recordat el programa Amunt i fora mandra! que durant molts anys va dirigir i presentar. En el seu discurs ha explicat grans fites de l’emissora municipal fetes amb els pocs mitjans que hi havia, com la retransmissió del gran concert al pavelló de la Devesa de Girona, l’any 1984, pels damnificats de l’incendi de l’edifici de Frigorífics Ter, la unitat mòbil enviada a Banyoles, com a seu olímpica al 1992 o la primera retransmissió castellera el dia del bateig dels Marrecs l’any 1996. Pladeveya ha volgut subratllar en una part del discurs que “Ràdio Salt s’ha fet amb poca mandra i molta imaginació. Amb poca mandra i un munt de iniciatives. Amb poca mandra i tones d’il·lusió. Amb poca mandra i força gosadia. Amb poca mandra i un pèl d’inconsciència, per què no dir-ho. Amb poca mandra i molta il.lusió!”. Han estat sis extreballadors que han posat la veu i el rostre, però ho han fet en nom de les desenes i desenes de ciutadans que d’una manera o altra han estat partícips de Ràdio Salt.
Una ràdio del poble
Al principi del pregó, l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, ha dirigit unes paraules a tots els ciutadans per ressaltar la tasca ciutadana que ha fet aquests 40 anys d’història Ràdio Salt i el merescut reconeixement que rebien obrint la Festa Major 2024. Viñas ha posat en relleu que “al darrera de la ràdio hi ha un poble sencer. Qui més qui menys, tots tenim a la família o entre els amics algú que hi ha col·laborat o participat en una època o altra, d’una manera o altra. Perquè aquesta és la gràcia de Ràdio Salt, que s’ha fet des del poble i per al poble.” En aquesta línia, l’alcalde ha animat als saltencs i saltenques que participin “als actes programats per la festa major, aprofiteu per retrobar-vos amb amics i familiars i, sobretot, mantenir l’orgull de poble que sempre portem per bandera”.
El pregó ha estat així el colofó a les 12 hores de programació especial a Ràdio Salt per celebrar i homenatjar les quatre dècades d’història de l’emissora i a tothom que l’ha fet possible. Així Josep Maria Pladeveya, també protagonista al pregó, ha estat la veu encarregada d’arrencar la programació especial amb la frase: “Bon dia Salt, des de la ràdio, comença el pregó més llarg de la història”. Aquest començament ha donat pas 18 espais diferents que ha permès recuperar programes històrics com un ‘Frec a frec’ de la històrica Pili Fernàndez o l’especial de l’11 de setembre que es va fer al 1985. La programació especial ha comptat amb la col·laboració de persones com Guillem Terribas, Àngel Rodríguez, Joan Girona, Josep Sanchez, Xarli Nogales, Claudi Valentí, Josep Lluís Blàzquez, Santi Batlle, Joan Girona, Pep Masó o Jaume Gou que han preparat programes especials ja fos en rigorós directe o amb programes gravats per l’ocasió.
En els preparatius d’aquesta jornada de festa per Ràdio Salt s’ha comptat amb l’ajuda de moltes altres persones que han recuperat imatges, gravacions i altres materials d’aquestes quatre dècades d’història.
Actes previs
El pregó ha donat el tret de sortida oficial, però ja des de mitja tarda s’han anat succedint les activitats. La Cobla Foment del Montgrí ha fet ballar a ritme de sardanes a tots els que s’han acostat fins a l’escola La Farga, nou indret de les Sardanes de Pregó, per garantir més ombra i serveis als participants. A les set s’ha fet la mostra d’entitats participants a la cercavila del pregó que amb els Amics dels Gegants s’ha dirigit des de la plaça 1 d’Octubre s’ha dirigit cap a la plaça President Lluís Companys. Aquesta plaça ha estat també el punt d’exhibició del Salt Gimnàstic Club, recuperant així una tradició que s’havia fet durant anys, i just abans del pregó la companyia Teatre de Contacte ha fet un espectacle teatral amb l’humor com a bandera.
Després del pregó de festa major, s’ha realitzat el correfoc de joves promeses, a càrrec del Diables d’en Pere Botero, que des del carrer Àngel Guimerà han fet el recorregut fins a la plaça 1 d’Octubre.
A la nit, serà el torn dels concerts de l’Era de Cal Cigarro amb les actuacions de M3L, Julieta i Pelukass. A l’espai de barraques hi haurà entre les 23 i les 4.15 de la matinada el Punt Lila amb la voluntat que sigui una Festa Major Lliure de violències sexistes i lgtbfòbiques i poder traslladar allà qualsevol incident que es detecti per rebre assessorament i atenció, si es donés el cas.
Tota la programació es pot consulta al web municipal:
https://www.viladesalt.cat/festa-major-de-salt-2024/