El municipi saltenc és un dels 17 de la demarcació que s’han sumat a la iniciativa del departament de Salut, amb la instal·lació d’un vinil de sensibilització a l’accés a la Coma Cros

 

La Regió Sanitària Girona va activar el Codi Risc Suïcidi (CRS) en 257 casos durant el 2023, un 40% més que les activacions registrades el 2019, segons dades de Salut

_____________________________________________________________________________

El departament de Salut ha escollit el municipi de Salt per presentar a nivell de comarques gironines la campanya de prevenció del suïcidi que es porta a terme arreu de Catalunya. A la Regió Sanitària Girona s’ha estès a 17 ciutats –capitals de comarca o amb prop de 20.000 habitants- amb un total de 19 vinils; essent la Regió amb més punts adherits (el 20% dels vinils instal·lats arreu de Catalunya). Aquests punts es van començar a instal·lar ahir i se’n completarà el muntatge durant tot avui. Els vinils, de 2,6 m de diàmetre, estaran presents a les ciutats adherides durant un mes. Amb aquesta instal·lació, Salut vol posar èmfasi en la detecció de senyals d’alerta i en la prevenció per part de l’entorn de les conductes que atempten contra la pròpia vida i, també en demanar ajuda, si cal, trucant al telèfon 061/Salut Respon.

La campanya a comarques gironines s’ha presentat a la plaça 1 d’octubre de Salt, davant la Coma Cros, on hi ha instal·lat un d’aquests vinils. Ha comptat amb la participació del gerent de la Regió Sanitària Girona, Jaume Heredia; l’alcalde de Salt, Jordi Viñas i el cap de psiquiatria d’aguts i urgències psiquiàtriques de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), Domènec Serrano, així com el regidor de Salut de Salt, Jordi Subils.

Des del departament de Salut s’ha explicat que a la Regió Sanitària Girona es va activar el Codi Risc Suïcidi (CRS) en 257 casos durant el 2023, un 40% més que les activacions registrades el 2019, quan en van ser 184. Dels 257 casos de CRS produïts l’any passat, el 77% van acceptar realitzar almenys una visita de seguiment al centre de salut mental de referència. En comparació amb el 2022, la xifra també ha augmentat en un 23%, havent-se activat en 209 ocasions. Aquest balanç s’ha fet públic avui al matí durant la presentació de la campanya de prevenció del suïcidi del Departament de salut a la Regió Sanitària Girona i que posa el focus en la capacitat de prevenció i detecció de l’entorn.

En la seva intervenció, l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, ha agraït al departament de Salut que hagin escollit el municipi per presentar la campanya de prevenció del suïcidi a comarques gironines i ha afegit que “no en va, a Salt hem estat un referent en salut mental, en una altra època potser estigmatitzada, però a dia d’avui tothom és conscient de la importància de tenir una bona salut mental. Per això, el govern de Salt té previst durant aquest 2024 posar fil a l’agulla un centre de salut jove emocional per reforçar la tasca que ja es fa des de l’Estació Jove, però per garantir més intimitat amb el nou espai”. En aquesta línia, Viñas ha subratllat també que la instal·lació del vinil de la campanya de prevenció del suïcidi és fa en un espai “per on hi passa molta gent i gent jove que amb la pandèmia més van patir a nivell emocional, aquí hi tenim l’ERAM, el Viver d’Empreses o hi passen els alumnes de l’institut que hi tenim a tocar, així com els artistes o companyies residents a El Canal o la gent que va i ve de la Biblioteca Iu Bohigas”.

El gerent de la Regió, Jaume Heredia, ha agraït la col·laboració de tots els ajuntaments implicats i ha destacat “la importància de la col·laboració entre administracions alhora de sumar esforços per un objectiu comú, com és la prevenció del suïcidi”. Heredia ha insistit en “la importància que l’entorn sigui capaç de detectar els factors de risc com la soledat, l’aïllament o la depressió per tal d’alertar en cas que puguin desembocar en conductes suïcides”. Ha posat en valor el model comunitari de salut mental de la regió, implantat per l’IAS, i de referència mundial. “El nostre model ha crescut, a més des de fa uns anys en equips de professionals que actuen en el lloc de vida de les persones, sobretot en aquells col·lectius que es troben en una situació més complexa i vulnerable. Aquest enfocament permet una intervenció personalitzada i evitar ingressos i visites a urgències”, ha explicat.

Per la seva banda, el cap de psiquiatria d’aguts i urgències psiquiàtriques de l’IAS, Domènec Serrano, ha posat l’accent en el patiment de les persones que intenten suïcidar-se. L’expert explica que els factors dels pensaments suïcides són múltiples, i que sovint responen a trastorns afectius, però també a altres causes psicosocials. A més, indica que si bé el nombre de suïcidis és major en homes, el percentatge de temptatives és més alt en les dones, a l’igual que succeeix en les persones grans en relació als joves. També ha estat present a l’acte, el regidor d’Esports i Salut Pública de Salt, Jordi Subils,  que ha volgut posar en relleu que sovint “el ritme de vida actual ha portat a normalitzar factors com l’estrès o la depressió que porten, en alguns casos, associades complicacions severes i, per això, és cabdal sensibilitzar la ciutadania perquè siguin vigies atents al seu entorn per detectar casos que permetin rebre un tractament i evitar mals majors”.

En l’última dècada, entre els anys 2012 i 2021, s’han produït a la Regió unes 818 morts per suïcidi, el 74% de les quals han sigut homes, segons dades del Registre de Mortalitat de Catalunya del Departament de Salut.

Segons els últims resultats de l’Enquesta de Salut de Catalunya, (ESCA 2021), gairebé una de cada tres dones (27,9%) i un de cada cinc homes (17%) manifestava tenir malestar emocional. A Girona, que engloba el període 2021-2022, només el 15,6% dels homes admetia tenir malestar emocional, enfront del 21,6% de les dones gironines.