Per primer any hi participen tots els centres educatius públics i concertats del municipi, amb l’objectiu que les i els estudiants coneguin els equipaments i tots els serveis de joventut

 

Cada classe participant participa a quatre dinàmiques on els joves de forma col·laborativa han de prendre decisions sobre els reptes proposats, per conèixer tot jugant _____________________________________________________________________________

Un total de 435 joves de 3r d’ESO dels instituts de Salt participaran al llarg de tota aquesta setmana a les Jornades de Joventut que des de l’àrea municipal s’ha preparat perquè aquests alumnes coneguin els equipaments, projectes i serveis que hi ha al municipi dirigits als joves. Amb les Jornades de Joventut, els tècnics dels diversos recursos de l’àrea de joventut han preparat un seguit de dinàmiques participatives en forma de gimcana perquè els joves participin amb equip, preguin decisions de manera conjunta i, sobretot, coneguin de manera distesa els serveis dirigits a les i als joves que té el municipi a la seva disposició.

En aquesta ocasió participen en les Jornades de Joventut tots els instituts del municipi de Salt, ja que enguany s’han afegit l’Escola Pia i l’Escola Vilagran i això ha permès que hi participin els set centres que imparteixen secundària a la vila. L’institut Vallvera hi participa amb 110 alumnes, el Salvador Espriu amb 109, amb 100 ho fa l’institut Salvador Sunyer, mentre que 25 participants són de l’escola Pompeu Fabra, 32 de l’escola FEDAC Salt, 25 de l’Escola Pia i 31 de l’Escola Vilagran.

Des de dilluns i fins divendres que ve es porten a terme aquestes dinàmiques durant tot el matí. Cada grup participant passa per les quatre dinàmiques previstes a les Jornades de Joventut que els porta per diversos equipaments municipals, des de l’Estació Jove a la Fàbrica Jove amb dues dinàmiques diferents, però també al saló de plens municipal i la cloenda que es realitza a l’auditori de la Factoria Cultura de la Coma Cros.

En els darrers cursos s’ha apostat perquè l’aprenentatge sigui vivencial en aquestes Jornades de Joventut i que els protagonistes a tot el procés siguin els mateixos estudiants amb un format molt dinàmic. Primer de tot, les dinàmiques ja es realitzen als equipaments on hi ha serveis dirigits a joves, així si algun dels alumnes no ho coneixia encara ja el pot ubicar físicament. Així per exemple, l’Estació Jove ha de ser un referent en molts aspectes per als joves. Allà els participants es divideixen en cinc grups i jugaran a un joc de preguntes i respostes sobre el municipi, una manera d’aprendre més sobre el poble tot jugant. A la Fàbrica Jove, la dinàmica que s’hi realitza és el joc de la cadira, on un dels participants ha de seure a la cadira lliure i la resta del grup impedir-ho. Posteriorment, el grup haurà de superar una teranyina feta amb cordes i caldrà fer-ho complint els objectius marcats i de manera col·laborativa. Entre dinàmica i dinàmica obtindran la pista que els conduirà al següent punt del municipi on seguir les Jornades de Joventut.

Al saló de plens de l’Ajuntament s’hi realitza el punt de salut, amb tres racons diferenciats, el de sexualitat, alimentació i de salut mental. Aquí cada classe es divideix en tres grups i hauran de reflexionar i decidir conjuntament diverses qüestions al voltant d’aquests tres àmbits, amb els dinamitzadors que els aniran guiant en cada moment. La quarta dinàmica fa referència al punt d’ocupació juvenil on els participants se’ls ensenya competències transversals en matèria laboral, com poden ser el treball en equip, l’empatia o la creativitat.

Superades les quatre dinàmiques es fa la cloenda l’Auditori de la Coma Cros on es farà un resum de cada dinàmica a través dels quatre personatges que hauran guiat cadascuna de les proves i activitats que hauran fet els joves. L’objectiu és que la jornada permeti als joves tenir una imatge global dels serveis de joventut, on es troben i quins serveis els poden ser d’utilitat en l’actualitat o en un futur més o menys immediat. Al mateix temps, com les activitats són dinamitzades pels professionals de l’àrea de joventut del municipi permet que els coneguin i els posin cara, un fet important en el moment que decideixin fer ús d’alguns dels serveis o projectes que es realitzen.

L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, posa en relleu “l’augment de participació de centres en aquestes Jornades de Joventut i ara ja són tots els instituts del municipi els que hi participen, un fet molt important per garantir que tots els joves del municipi conèixer els equipaments i els serveis que s’ofereixen perquè són eines útils per al seu desenvolupament”. Per la seva banda, el regidor d’Educació, Adrià Martín, subratlla com “el canvi de model de les Jornades de Joventut permeten que de manera activa els i les alumnes coneguin aquests serveis i fer-ho de manera distesa i participativa, decidint amb grup i col·laborant amb els companys de classe allò que en un present o futur podran utilitzar en aspectes tan diferents com salut, formació, àmbit laboral, així com trepitjar els equipaments municipals que destinem als joves perquè els coneguin de primera mà per si més endavant els han d’utilitzar”.