Hi figuren equipaments municipals com la Coma Cros, la Biblioteca Iu Bohigas, l’Estació Jove, la Fàbrica Jove i la sala de plens, a més, de les dues esglésies i l’Espai Gironès, com a ens privats

 

També se situen al mapa quatre espais exteriors amb espais d’ombra com el Pla dels Socs, la plaça Catalunya, el parc Monar o el parc de la Massana

 _____________________________________________________________________________

L’Ajuntament de Salt ha definit dotze espais dels municipi perquè funcionin com a refugis climàtics en cas d’onades de calor a les èpoques en què les temperatures poden enfilar-se més. En total s’han escollit 12 punts del poble perquè puguin exercir com a refugi climàtic, és a dir, que davant de temperatures molt altes puguin garantir zones de protecció i confort per a tots els ciutadans quan es produeixin episodis d’onades de calor que afectin al municipi. Per això, s’han escollit vuit espais interiors i quatre espais exteriors on predomini l’ombra per garantir una temperatura de major confort.

Els espais interiors que exerciran com a refugi climàtic seran la Coma Cros, l’Estació Jove, la Fàbrica Jove, la sala de plens del consistori, la biblioteca Iu Bohigas, així mateix com les esglésies de Sant Jaume i Sant Cugat o l’Espai Gironès, com entitat privada que figarà a la xarxa de refugis climàtics de Salt. Per contra, els espais exteriors que es contemplen a la xarxa de refugis climàtics seran espais amb força ombra com un dels sectors del Pla dels Socs, la plaça Catalunya, el parc de la Massana i el parc Monar.

Avui en el plenari ordinari del més de juny es donarà compte de la definició de la xarxa de refugis climàtics de Salt, un pas que es produeix després que durant l’any 2023 la calor fos acusada durant molts mesos i que es visquessin diversos pics i onades de calor amb temperatures de rècord, que posen de manifest els efectes el canvi climàtic. En l’elecció dels espais que poden garantir un major confort de temperatura davant de dies extremadament calorosos s’ha tingut en compte que els indrets escollits estiguin distribuïts per al municipi i que la gran majoria de ciutadans en disposin d’un a uns 10 minuts a peu des de l’habitatge del veí o veïna.

Els experts han evidenciat que en els propers anys les onades de calor es repetiran amb més freqüència i que la calor elevada comporta un augment de la mortalitat i la morbiditat. Per això, la xarxa de refugis climàtics que ara s’ha definit a Salt, malgrat que serà d’ús universal durant les onades de calor, es dirigeix de manera especial a la població més vulnerable a la calor, com poden ser persones grans, nadons, dones embarassades, ciutadans amb malalties cròniques o persones amb pocs recursos que no poden garantir un confort tèrmic a l’habitatge o persones sense llar.

El consistori es compromet a revisar en un futur els espais que formen part de la xarxa de refugis climàtics d’acord amb els equipaments disponibles i les noves zones habilitades fins a garantir una cobertura òptima.  Cal tenir en compte que aquests espais no estaran pensats per atendre ciutadans que requereixin atenció mèdica, i en aquests casos caldrà seguir els canals habituals per activar el Servei d’Emergència Mèdiques trucant al 112, si fos el cas, o acudir a un centre de salut.

Des del govern de Salt s’està elaborant una pàgina web on hi figurin quins són els refugis climàtics, que també s’hauran de senyalitzar adequadament i indicar a quins horaris se’n podrà fer ús. A la mateixa plana web municipal hi figuren els consells bàsics per fer fronts als episodis de calor intensa i onades de calor, com ho són hidratar-se sovint al llarg del dia, evitar sortir a les hores de major calor, portar roba lleugera, gorra o barret i tenir cura de la gent gran i infants.

En paral·lel, quan s’anunciïn episodis de calor i el Meteocat anticipi avisos per calor intensa es farà campanya de difusió dels refugis climàtics a través de les xarxes socials municipals i del web municipal per advertir a la població.

L’alcalde Salt, Jordi Viñas, subratlla que la creació del mapa de refugis climàtics “obeeix a la voluntat del consistori de donar opcions a la població, en especial, la més vulnerable, com poden ser persones grans, infants o embarassades a disposar d’uns espais davant temperatures extremes”.

La regidora de Medi Ambient, Mireia Valentí, assenyala que “la definició dels refugis climàtics al municipi de Salt és un pas més per adaptar-nos a les conseqüències del canvi climàtic i donar unes opcions a la població perquè diposin d’uns indrets on dirigir-se i garantir-los un major confort quan es donin, especialment, amb temperatures molt altes”. En aquesta línia, Valentí afegeix que “la tria dels indrets s’ha fet de manera equilibrada per donar cobertura als diversos barris de Salt, però el document ha de ser viu i està obert a patir canvis i millores en el futur”.