Com a novetat el guardó s’entregarà l’11 de juliol a la biblioteca Iu Bohigas, en comptes de la tardor com era habitual per donar major recorregut a l’obra premiada i a les finalistes

 

Piquer s’ha imposat així a Irene Solà amb ‘Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres’ i ‘Una història és una pedra llançada al riu’ de Mònica Batet, que eren les altres dues finalistes

 _____________________________________________________________________________

L’escriptora i periodista cultural Eva Piquer  (Barcelona, 1969) i la seva darrera novel·la ‘Aterratge’ (Club Editor) són els guanyadors de la 18ena edició del Premi Literari ‘El Setè Cel’ del municipi de Salt, dotat amb 3.000 euros de premi. Aquesta ha estat l’elecció del jurat que presideix Vicenç Villatoro i en són vocals referents culturals com Guillem Terribas, Miquel Berga, Albert Rossich i Margarida Casacuberta, així com l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, i el regidor de Cultura, Toni Vidal, amb veu però sense vot, que actua com a secretari, i que en són membres nats.

La novel·la ‘Aterratge’ (Club Editor, 2023) narra la història d’un aterratge literal i d’un aterratge emocional. De la construcció després de la destrucció, del renaixement després de la catàstrofe. Estructurada en tres plans narratius, l’obra explora el tema de la supervivència a partir d’una dona que està transitant cap a la llum i d’un pilot d’avió que va patir un accident a Islàndia mig segle enrere.

L’autora de la novel·la guanyadora, Eva Piquer, ha expressat que “em fa una il·lusió immensa que m’hagint donat el premi Setè Cel de Salt perquè crec molt en els premis a obra publicada, perquè m’agrada que en la decisió hi participin lectors i biliotecaris, perquè els membres del jurat són persones amb criteri literari i perquè les altres dues novel·les finalistes són esplèndides, no se m’acut una companyia millor. ‘Aterratge’ és el millor llibre que he sabut escriure fins ara i vull pensar que aquest reconeixement farà que voli més amunt”.

Com a novetat l’entrega del guardó deixa de fer-se a la tardor, com era habitual, i s’ha previst que l’entrega del premi d’aquesta edició es faci l’11 de juliol a la Biblioteca Iu Bohigas de Salt, a partir de les 19.30 hores. L’objectiu d’aquest canvi de data de l’entrega del guardó és poder donar un major recorregut a l’obra guanyadora i les finalistes. Piquer s’ha imposat així a les altres dues novel·les finalistes, també amb accent femení en l’autoria, com han estat Irene Solà amb ‘Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres’ (Editorial Anagrama) i ‘Una història és una pedra llançada al riu’ de Mònica Batet (Angle Editorial).

El premi literari ‘El Setè Cel’ es va començar a entregar a l’any 2007 i l’impulsen l’àrea de cultura de l’Ajuntament de Salt, en col·laboració amb el Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona. El jurat va fer públiques les tres novel·les finalistes al premi del 2024, d’entre les vuit obres més votades per les biblioteques públiques de Catalunya i ha comptat amb la participació proactiva dels clubs de lectura de Salt, i enguany els de Santa Coloma de Farners i Vidreres que han llegit les tres obres i les han comentat. El premi també permet a una desena de bibliotecaris de les comarques gironines que amb el grup de lectura “Llibres i Companyia” també participen en la decisió final de l’obra guanyadora del premi, l’únic premi català que té compte els lectors i els bibliotecaris en la presa de decisió final.

 

Currículum d’Eva Piquer

Eva Piquer (Barcelona, 1969) és escriptora i periodista cultural. Edita i dirigeix el digital literari i de creació Catorze des del 2014. Imparteix tallers d’escriptura creativa. Ha treballat a la secció de cultural del diari Avui i ha col·laborat a diversos mitjans. Ha estat corresponsal a Nova York i professora a la Universitat Autònoma de Barcelona. L’any 2006 va rebre el premi Atlàntida a la millor articulista en llengua catalana. Va ser directora literària de l’editorial Thassàlia. Com a novel·lista, va debutar en el camp de la literatura infantil i juvenil amb La noia del temps (premi El Vaixell de Vapor 1996). L’any 2002 va guanyar el premi Josep Pla amb la novel·la Una victòria diferent. També ha escrit llibres de no-ficció com La feina o la vida (2010), Evasions (2018) i Com abans de tot (2021), entre d’altres. L’any 2023 va publicar la novel·la ‘Aterratge’, ara premiada amb el Setè Cel 2024.