El centre de creació d’arts escèniques participarà a la coproducció dels sis projectes que s’escullin i que faran residència a Salt durant l’any 2025

El programa ofereix a les companyies una aportació econòmica, acompanyament i assessorament per al desenvolupament del projecte

El termini de presentació de projectes és fins el proper 22 de juny i els criteris d’elecció tenen en compte l’interès artístic, la vinculació amb la vida cultural saltenca o gironina i l’ús del català

_____________________________________________________________________

El Canal de Salt ja ha obert la segona edició del concurs per acollir companyies en residència a l’equipament municipal situat a la Factoria Cultura de la Coma Cros. Es tracta del Programa de Companyies Residents, dirigit a professionals, artistes, companyies i col·lectius de les arts escèniques d’àmbit local, nacional i internacional amb projectes d’arts vives en fase de producció. El Plec i les Bases per participar en el Programa ja estan publicats a la pàgina web d’El Canal i el termini de presentació de projectes es va obrir el dissabte dia 8 de juny i es poden presentar les propostes fins el proper 22 de juny. L’equipament cultural destinarà així més de 105.000 euros a aquesta convocatòria, la segona que fa El Canal d’aquestes característiques.

El Programa de Companyies Residents, en règim de concurrència competitiva, ofereix als projectes seleccionats la coproducció per al desenvolupament de l’espectacle, l’acolliment de la companyia en residència artística als diversos espais d’El Canal durant el 2025 i l’acompanyament tècnic en el procés de creació durant l’estada al centre.

El Programa de Companyies Residents contempla acceptar un màxim de sis projectes per al període que va del desembre d’aquest any fins al desembre de 2025. De les sol·licituds presentades es tindran en compte una sèrie de criteris de valoració com l’interès artístic del projecte, la viabilitat del projecte, la qualitat de les accions de mediació proposades, la vinculació dels components de la companyia amb la vida cultural saltenca i gironina i l’ús de la llengua catalana.

Amb els projectes seleccionats s’establirà un contracte de coproducció artística amb un import de 14.500 euros més IVA. Amb aquest contracte, les companyies seleccionades es comprometran a realitzar tres accions de mediació dirigides a la ciutadania, en forma d’assaig obert, xerrades, tallers, entre d’altres. Seran accions que es desenvoluparan al voltant de la creació i adreçades a la comunitat. Les creacions artístiques i les accions de mediació resultants d’aquest Programa suposaran una oportunitat per tal que la ciutadania descobreixi l’art i la creativitat a partir de diversos llenguatges artístics i alhora permetrà acostar la comunitat saltenca i gironina als processos de creació escènics.

Els projectes presentats seran valorats per una comissió tècnica i artística formada per vuit professionals de centres de creació, teatres i festivals d’àmbit nacional i internacional.

Queden excloses d’aquest concurs aquelles companyies que hagin tingut projectes en coproducció d’El Canal de l’any 2023. Tota la informació referent al Programa de Companyies Residents la podreu trobar a la pàgina web d’El Canal.

L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, subratlla que “El Canal segueix amb el seu full de ruta marcat en el pla de gestió i des del nou pla estratègic marcat ha aconseguit fer-se un nom entre els centres de creació de Catalunya i ha iniciat passos cap a la internacionalització. Aquesta nova convocatòria manté la voluntat de donar suport a les companyies de casa nostra en la creació i desenvolupament de projectes i formar-ne part a través de la coproducció d’espectacles, fomentant també la creativitat dels nostres artistes”. Per la seva banda, el tinent d’alcalde de cultura, Toni Vidal, posa el focus “en la tasca dinamitzadora a nivell cultural que realitza El Canal, ja que el jurat de la convocatòria analitza la vinculació del projecte amb el territori i quines activitats hi tenen accés la ciutadania per facilitar que tothom tingui accés a la cultura i el centre de creació d’arts escèniques n’és un referent amb els assajos oberts i altres iniciatives que acosten la cultura als nostres veïns i veïnes. A més, es valora l’ús de la llengua catalana als projectes que opten a la coproducció, com una manera més defensar la nostra llengua i cultura”.