
Institucions públiques i entitats socials reforcen el seu compromís per la convivència intercultural a Salt
L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, el sub-director general de la Fundació Bancària “la Caixa”, Marc Simón, i representants de la Generalitat, el Consorci de Benestar Social Gironès-Salt i de les entitats socials Fundació SER.GI, Vincle, Fundación Atenea Caritas Fundació Ramon Noguera i el Casal dels Infants han signat aquest matí l’acta de renovació de l’Espai de Relació Institucional (ERI), que inclou un acord per reforçar el compromís per la convivència intercultural a Salt. Així, les entitats signants es comprometen a continuar treballant de forma col·laborativa i garantir la sostenibilitat del procés que es porta a terme en el del Pla comunitari d’Infants, Joves i Famílies de Salt per tal d’impulsar la cohesió social i la convivència a partir de l’acció comunitària.
Una cinquantena de professionals de l’administració i d’entitats socials dels àmbits de la salut, l’educació, la participació i l’acció social col·laboren de forma directa en aquest procés comunitari amb els veïns i veïnes de Salt, aportant l’expertesa que permet desplegar el Pla comunitari, segons ha destacat el regidor d’Acció Social i Habitatge, Ferran Burch.
A més dels representants institucionals, també han assistit a l’acte tècnics responsables de les àrees i departaments més afins al desenvolupament del Pla Comunitari, com ara Educació, Salut, Benestar Social i Famílies, i Immigració. També hi ha hagut representació de la Universitat de Girona, malgrat que, de moment, encara no hi ha una vinculació directa entre aquesta institució educativa i el Pla Comunitari.
En la jornada d’avui s’han compartit els avenços del procés comunitari intercultural. Durant l’últim any s’han desenvolupat diferents accions encaminades a millorar la convivència i les relacions positives entre els veïns i les veïnes de Salt com ara el Salt Obert per Vacances, que ofereix una programació d’activitats de lleure durant les tres primeres setmanes de juliol; els tornejos esportius en xarxa, dirigits a infants i joves; activitats familiars en el marc de la programació de l’Ateneu Popular Coma Cros; un circuit de Jocs Gegants en el marc del Mercat d’Intercanvi de les AMPES, entre altres. En total, més d’un miler de veïns i veïnes han participat i/o assistit a les activitats organitzades a partir de la Programació comunitària intercultural.
Què és l’espai de Relació Institucional?
Els Espais de Relació Institucional donen suport i sostenibilitat als processos comunitaris desenvolupats a cadascun dels 36 municipis que integren el Projecte ICI, i faciliten la col·laboració, la complementarietat i les sinèrgies entre els diferents recursos implicats, entre els quals hi ha administracions, institucions i la ciutadania, per tal d’oferir una millor resposta a les necessitats del territori.
L’existència d’aquest espai permet donar respostes coordinades i integrades a les necessitats de les ciutats del segle XXI. Davant la diversitat social i cultural, cal marcar estratègies que reverteixin en la integració intercultural i afavoreixin la cohesió social, les quals també impliquen valorar la diversitat com un motor d’innovació, transformació i desenvolupament social, cultural i econòmic de les nostres ciutats.
Un projecte consolidat
Aquest acord establert en el marc de l’Espai de Relació Institucional forma part del Projecte ICI, desplegat per l’Obra Social ”la Caixa” a un total de 36 territoris de 31 municipis diferents de tot Espanya.
El Projecte ICI neix de la necessitat d’afrontar una nova realitat en la qual s’evidencia que els moviments migratoris de la nostra societat configuren ciutats cada vegada més diverses. Fruit d’aquest fenomen, s’han seleccionat territoris amb una elevada diversitat cultural per posar-hi en marxa aquesta iniciativa d’intervenció preventiva que fomenta les relacions interculturals, que afavoreix la cohesió social i que promou l’apoderament de la societat en pro de la convivència i el desenvolupament comunitari.

